Akay Gelinlik’in kurucusu Ermiya Akay’ın ölümü ile ilgili ailesi yazılı bir açıklama yaparak şu bilgileri verdi:
“Türkiye’nin en köklü gelinlik firması Akay’ın kurucularından Ermiya Akay; 19 Ocak Cumartesi günü vefat etmiş, 20 Ocak Pazar günü Üsküdar Doğancılar Camii’nde yapılan cenaze töreni ile defnedilmiştir, acımız büyüktür.
Ölüm sebebi üzerine Akay ailesine henüz resmi tıbbi bir rapor iletilmemiştir. Şifahen aldığımız bilgiler ise Mide Bypass ameliyatı (Roux –n –Y Gastric Bypass) ertesi gerçekleşen organ yetmezliği sonucu hayatını kaybettiği şeklindedir. Bazı mecralardaki haberlerde yer aldığı üzere mide kelepçesi ameliyatı söz konusu değildir. Akay ailesi eksik ve yanlış haberlerin önüne geçmek için bu açıklamayı yapmaktadır. Tüm dilekleri henüz çok taze olan acılarını kendi içlerinde yaşamaktır. Bu sebepten dolayı, konuyla ilgili görüş almak isteyen basın mensuplarına Akay Tekstil Gelinlik San. Tic. Yönetimi adına Av. Nazlı Sezer bilgi verecektir. Akay firması ise Ermiya Akay’la birlikte yönetimde olan Sezanur- Mustafa Akay kardeşler ile Ermiya Akay’ın eşi Candan Akay’la çalışmalarına devam edecektir ”
MİDE KELEPÇESİ TAKTIRDIĞI İÇİN ÖLDÜĞÜ İDDİA EDİLMİŞTİ
160 kilo olan Akay’ın hipertansiyon hastası olduğu ortaya çıkarken, uzmanlar her obez hastanın mide kelepçesi ameliyatı olamayacağını dile getirdi Türkiye’nin önde gelen gelinlik firmalarından Akay Gelinlik kurucusu Ermiya Akay, İstanbul’da özel bir hastanede geçirdiği mide kelepçesi ameliyatı sonrasında yaşamını yitirdi. 54 yaşında olan Akay, fazla kilolarından kurtulmak için midesine kelepçe taktırmak istedi. Ancak geçtiğimiz cumartesi günü ameliyat sonrasında fenalaştıktan sonra komaya girerek yaşamını yitirdi. Saint Joseph Lisesi’nden mezun olduktan sonra Lozan Politeknik Yüksek Makine Mühendisliği Bölünü bitiren Akay, baba mesleği gelinlikçiliği seçti. Son olarak Akay Gelinlik’in satın alma ve idari işlerini yürüten Akay, evli ve ikiz oğul babasıydı. 160 kilo olan Akay’ın hipertansiyon hastası olduğu ve nefes zorluğu çektiği öğrenildi. Akay, pazar günü son yolculuğuna uğurlandı.
“Her ameliyatın ölüm riski kadar riski var. Bu ameliyatlar çok komplikedir. Hasta obez diye hemen kelepçe ameliyatı yapılmaz. Vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olan hastalar için uygulanan bu sistemde öncelikle hastanın kalp ve diğer sistemleri iyice araştırılmalı. Özellikle akciğer sistemleri obez hastalarda sorunludur. Öncelikle bu sorunların giderilmesi ve gerekli görülürse ameliyat yapılması doğrudur. Buna rağmen ameliyat sonrası ölümcül komplikasyonlar ortaya çıkabilir” dedi.
Ameliyat nasıl yapılıyor? Kelepçe takılması genel anestezi altında, laparoskopik (açık ameliyat) olarak gerçekleştiriliyor.Mide hacmini küçültücü ve ince bağırsakların yaklaşık 1-1,5 metrelik bir kısmını devre dışı bırakarak gıdaların emilmesini azaltıcı bir teknik kullanılıyor. Ameliyatta kelepçe ya da bant sistemi, midenin üst kısmına 15- 20 cc’lik bir boşluk oluşturacak şekilde yerleştiriliyor. Olası bir kaymayı önlemek amacıyla mideyle bir tünel oluşturuluyor. Operasyonla kelepçenin port rezervuar kısmı, cilt altına yerleştiriliyor. Böylece hem çok az yemek yenilmesini hem de yenilen gıdanın sindiriminin azaltılmasını sağlanıyor. Ameliyat 1-1.5 saat sürüyor.
Mide kelepçesinde 3 yılda 4 ölüm! Mide kelepçesi ameliyatında ölenlerin sayısı Türkiye’de son yıllarda artış gösteriyor. “Bilgisayar dahisi” olarak tanınan Bülent Tigin, 19 Ocak 2010’da 250 kiloluk ağırlığından kurtulmak için midesine kelepçe taktırdığı ameliyattan çıktıktan 3 gün sonra hayatını kaybetmişti. Midesine kelepçe taktıran ünlü radyocu Recep Kaya Baydurcan da 2010’un nisan ayında mide kanaması geçirip evinde ölü bulundu. İstanbul Fatih’te aşırı kilolarından kurtulmak için özel bir hastanede midesine kelepçe taktıran 32 yaşındaki Selma Saygı ise ameliyattan sonra fenalaştı. 12 Mart 2009’da yaşamını yitirdi. Ankara’da ameliyat olan Selma Vural’ın ise bağırsaklarında delinme meydana geldi. Vural, 11 Haziran 2009’daki ikinci operasyonda komaya girerek kurtarılamadı.
Kaynak: Milliyet