“O katta yangın algılama sistemi yok”

Işıl ARSLAN – Serhat TEZCAN – Hüseyin TÜCCAR – Erdoğan PAÇİN / BURSA (DHA)

BURSA’daki 514 yataklı Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nde dün sabaha karşı elektrik kontağından çıkan ve Yoğun Bakım Servisi’nde 8 hastanın can veridği yangınla ilgili adli ve idari soruşturmada ilk bulgulara ulaşıldı. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği 10 kişilik özel ekip araştırmasını sürdürürken, savcının başlattığı adli soruşturma kapsamında bilirkişi olarak Antalya’dan kente çağrılan Yrd. Doç. Dr. Saadet Alkış, yangının çıktığı Radyoloji Bölümü’nde algılama sisteminin bulunmadığını söyledi. Türkiye’nin ilk akademisyen yangın ve patlama yeri uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alkış, “Diğer katlarda var. Ancak yangın başlayan katta olmadığı için sistem çalışmaz. Gerekli izolasyon yapılsaydı bu duman olmazdı. Proje aşamasındaki hata bugüne getirmiş bu yangını” dedi. Ölen 7 kişinin cenazeleri Bursa’da toprağa verilirken, Fatma Yalçındağ’ın cenazesi Çorum’a götürüldü.

Kentin en modern sağlık kuruluşlarından biri olduğu söylenen Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nde dün saat 02.00′de çıkan ve Yoğun Bakım Ünitesi’nde yatan İsmail Uysal, Hakkı Özdoğan, Gülbey Şahin, Aliye Akok, İnciser Bulut, Fatma Yalçındağ, Muhsin Karaağaç ve İbrahim Turgut’un yaşamlarını yitirmesiyle ilgili idari ve adli soruşturma oluşturulan 2 ayrı bilirkişi heyeti tarafından sürdürülüyor. Sağlık Bakanlığı belirlediği 10 kişilik özel ekiple araştırmasını sürdürürken, Bursa Cumhuriyet Savcılığı’nın başlattığı adli soruşturma kapsamında bilirkişi olarak Bursa’ya çağrılan Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksokukulu Yangın Güvenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Saadet Alkış, Akdeniz Üniversitesi’nden Elektrik Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Recep Üçtepe ile İstanbul Üniversitesi’nden Endüstriyel Yangın ve Patlayıcılar Uzmanı öğretim görevlisi Yunus Kızmaz, bu sabah incelemelirene başladı.

Sağlık Hukukçusu Av. Nazlı SEZER 

Sağlık hukuku hızla gelişmekte olan bir hukuk dalı olup her geçen bu alandaki kanuni düzenlemelere bir yenisi eklenmektedir. Ancak bu tip olaylarda önemli olan o hususta bir düzenlemenin bulunup bulunmadığından ziyade uygulamaya ne kadar geçirilebildiğidir. Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde yaşanan olay üzerine mütevvefaların yakınları ile gerçekleştirilen görüşmelerde yer verilen iddialar kabul edilebilir değildir. Eğer hastalar yoğun bakım cihazlarından hiçbir önlem alınmaksızın ayrılmış, yoğun bakım ünitesi havalandırma sistemi alelade bir şekilde yapılandırılmış, yangın tüpleri çalışmamış ise bunlar idarenin ağır hizmet kusurları olacak ve yapılacak yargılama neticesinde ilgililer hukuki yaptırıma tabi tutulacaktır.

Olay yerindeki idari inceleme süresine ilişkin verilen 4 günlük sürenin makul olduğunu söyleyebiliriz. Zira böyle önemli bir olayda ayrıntılı inceleme yapılmaksızın kamuoyunun bilgilendirilmesi yanlış olacaktır.